5 Συχνές ερωτήσεις πάνω στα συμπληρώματα διατροφής

Posted by ActiveBody Team 20/10/2022 0 Σχόλια

5 Συχνές ερωτήσεις πάνω στα συμπληρώματα διατροφής

 

 

 

 

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι τρόφιμα. Προορίζονται να συμπληρώσουν τη γενική διατροφή. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να περιέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με συγκεκριμένη θρεπτική ή φυσιολογική επίδραση. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, φυτικά ή εκχυλίσματα βοτάνων που προστίθενται σε συμπυκνωμένη μορφή είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Τα συμπληρώματα διατροφής πωλούνται σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές, για παράδειγμα ως δισκία, κάψουλες, επικαλυμμένα δισκία, σκόνες ή υγρά για πρόσληψη σε μικρές, μετρημένες ποσότητες.

 

1.Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμακευτικών προϊόντων;

Τα φαρμακευτικά προϊόντα προορίζονται για τη θεραπεία, την ανακούφιση, την πρόληψη ή τον εντοπισμό ασθενειών, σωματικών ελαττωμάτων ή διαταραχών υγείας, για την αντικατάσταση δραστικών ουσιών που παράγονται από το σώμα του ανθρώπου ή του ζώου ή για να επηρεάσουν την κατάσταση, την κατάσταση ή τη λειτουργία του σώματος ή της ψυχικής κατάστασης .Τα συστατικά τους είναι φαρμακολογικά ενεργά.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι τρόφιμα και υπόκεινται, μεταξύ άλλων, στις διατάξεις του νόμου περί Κώδικα Τροφίμων και Ζωοτροφών. Προορίζονται να συμπληρώσουν τη δίαιτα.

 

2.Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να λαμβάνονται μαζί με φαρμακευτικά προϊόντα;

Τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί με φαρμακευτικά προϊόντα για μεγάλες χρονικές περιόδους μόνο μετά από συμβουλή ιατρού .Η αλληλεπίδραση με συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα και η δράση ορισμένων φαρμακευτικών προϊόντων μπορεί να εξασθενήσει ή να ενισχυθεί, επηρεάζοντας έτσι πιθανώς τη θεραπεία με ανεπιθύμητο τρόπο.

 

3.Πώς μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τα προϊόντα ως συμπληρώματα διατροφής;

Ένα κύριο χαρακτηριστικό των συμπληρωμάτων είναι ότι πρέπει να επισημαίνονται ως τέτοια, δηλαδή ως "συμπλήρωμα διατροφής". Εκτός από τις λεπτομέρειες που ορίζονται στον λεγόμενο Κανονισμό Πληροφοριών Τροφίμων (REG (EU) No. 1169/2011), πρέπει - μεταξύ άλλων - να φέρουν πληροφορίες σχετικά με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καθώς και προειδοποίηση ότι αυτή η ποσότητα δεν πρέπει να υπερβεί. Επιπλέον, η συσκευασία πρέπει να φέρει τις πληροφορίες ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης, ποικίλης διατροφής και ότι πρέπει να φυλάσσονται μακριά από μικρά παιδιά.

 

4.Χρειάζομαι συμπλήρωμα διατροφής;

Οι ιατρικές μελέτες είναι ξεκάθαρες: η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, δεν θα χρειαστεί ποτέ να καταφύγει σε συμπληρωματικά θρεπτικά συστατικά. Οι ημερήσιες δόσεις που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του σώματος και του ψυχισμού παρέχονται σε μεγάλο βαθμό από μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, ειδικά όταν κάποιος ασκεί έντονη σωματική δραστηριότητα ή όταν έχει μια ιδιαίτερη ευπάθεια στην πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών η χρήση τους είναι χρήσιμη.

 

5.Ποια είναι τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζομαι;

Α. Βιταμίνη D

Ιδανικά θα έπαιρνες όλη σου τη βιταμίνη D από τον ήλιο. Ωστόσο, πρέπει να προστατεύεις την επιδερμίδα σου και όταν φοράς αντηλιακό μπλοκάρεις τις βιταμίνες μαζί με τις βλαβερές ακτίνες. Είναι επίσης πιο δύσκολο να έχετε αρκετή έκθεση στον ήλιο το χειμώνα, όταν οι μέρες είναι μικρότερες. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με μια σειρά από ανεπιθύμητες καταστάσεις της  υγείας μας.

Β. Ιχθυέλαιο

 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - αυτό το εξαιρετικά υγιεινό συστατικό που βρίσκεται στα ψάρια - μπορεί να μην προστατεύει από καρδιακές προσβολές όπως πίστευαν κάποτε σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας. Είναι όμως ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα υγείας στην αγορά και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Εάν δεν αντέχετε να φάτε ψάρι, μπορεί να επωφεληθείτε από τα συμπληρώματα.

 

Γ. Βιταμίνες Β

Η λήψη και των οκτώ βιταμινών Β είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία του σώματός σας, εξηγεί η Medline. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να λάβουν αυτές τις βιταμίνες μέσω της τροφής. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι όπως οι vegans ή οι χορτοφάγοι μπορεί να δυσκολεύονται να λάβουν βιταμίνες που βρίσκονται κυρίως σε ζωικές τροφές όπως η Β12.

Δ. Προβιοτικά

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποστηρίζει τα οφέλη της θετικής ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου στη συνολική υγεία σας. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, τα καλά βακτήρια έχει βρεθεί ότι βοηθούν σε εντερικά προβλήματα και ορισμένες λοιμώξεις. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών.

Ε. Μαγνήσιο

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας προειδοποιεί ότι η συνεχής λήψη χαμηλότερων ποσοτήτων του μαγνησίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, καρδιοπάθεια, η οστεοπόρωση και οι ημικρανίες.