7+1 μύθοι για την vegan διατροφή που ακόμα πιστεύεις

Posted by Xaris Xristoforatos 21/02/2024 0 Σχόλια

 

7+1 μύθοι  για την vegan διατροφή που ακόμα πιστεύεις

 

Τι είναι η Vegan δίαιτα;

 

Η vegan διατροφή, που συχνά αναφέρεται και ως plant-based  διατροφή, αποκλείει όλα τα ζωικά τρόφιμα και οτιδήποτε προέρχεται από ζώα. Αυτό αναφέρεται σε όλους τους τύπους κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και οποιωνδήποτε μερών των ζώων που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα και τυρί, αυγά από οποιοδήποτε είδος ζώου και οτιδήποτε προέρχεται από έντομα όπως καρμίνη (θρυμματισμένα έντομα) και μέλι μελισσών.

 

Μια vegan δίαιτα δεν είναι το ίδιο με μια χορτοφαγική, pescatarian ή flexitarian δίαιτα, καθώς αυτές επιτρέπουν την κατανάλωση κάποιας ποσότητας ζωικών τροφίμων ή παραγώγων.

Το να είσαι vegan εκτείνεται επίσης πέρα ​​από τις επιλογές τροφίμων. Ο ορισμός της Vegan Society για τον βιγκανισμό δηλώνει ότι:

 

«Ο βιγκανισμός είναι μια φιλοσοφία και τρόπος ζωής που επιδιώκει να αποκλείσει –όσο είναι δυνατό και εφικτό– κάθε μορφή εκμετάλλευσης και σκληρότητας κατά των ζώων για τροφή, ένδυση ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό. και κατ' επέκταση, προωθεί την ανάπτυξη και χρήση εναλλακτικών λύσεων χωρίς ζώα προς όφελος των ζώων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος».

 

Μύθος 1: «Το vegan φαγητό είναι πολύ ακριβό»

 

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από τον βιγκανισμό είναι ότι δεν είναι προσβάσιμος σε όλους. Η αλήθεια είναι ότι, όπως κάθε δίαιτα, η διατροφή με βάση τα φυτά είναι ακριβή μόνο αν αγοράζεις πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα γρήγορα, έτοιμα γεύματα και προϊόντα από επωνυμίες ειδικά για vegan. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα vegan τρόφιμα που είναι άμεσα υποκατάστατα και έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τον χρόνο μαγειρέματος.

Με καλό προγραμματισμό, μια vegan διατροφή μπορεί να είναι προσιτή και ακόμη φθηνότερη από αυτή που περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν μια φυτική διατροφή και η ζήτηση για vegan προϊόντα αυξάνεται, οι τιμές των vegan τροφίμων θα μειωθούν και τα εμπόδια θα επαλειφθούν. Ωστόσο, στο μεταξύ, υπάρχουν ακόμη πολλοί τρόποι για να ζήσετε οικονομικά σε μια vegan διατροφή.

 

Μύθος 2: «Ο βιγκανισμός είναι ένας εύκολος τρόπος για να χάσετε βάρος»

 

 Μια vegan διατροφή σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο σε αυτό που τρώτε. Είναι πολύ συνηθισμένο για τους νέους vegans να αναφέρουν ότι έχασαν βάρος τους πρώτους μήνες της αλλαγής της διατροφής τους, ειδικά καθώς το σώμα τους προσαρμόζεται στο νέο είδος τροφής που χωνεύει.

Ωστόσο, είναι μια λανθασμένη αντίληψη ότι ο βιγκανισμός ισοδυναμεί αυτόματα με απώλεια βάρους.

Όπως κάθε δίαιτα, είναι ευεργετική για την απώλεια βάρους και την υγεία μόνο εάν είναι καλά προγραμματισμένη και ισορροπημένη

Η φυτική διατροφή μπορεί να προσφερθεί σε μια πιο υγιεινή διατροφή και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, καθώς η πρόσληψη θρεπτικών και χαμηλών θερμίδων τροφών μπορεί να αυξηθεί. Αλλά είναι πιθανό να ακολουθήσετε μια ανθυγιεινή και λιπαρή vegan διατροφή που θα μπορούσε να σας κάνει να αυξήσετε βάρος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η διατροφή σας αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, επεξεργασμένες επιλογές vegan και απολαυστικές λιχουδιές, οι οποίες γίνονται όλο και πιο διαθέσιμες.

Είτε είστε παμφάγος, χορτοφάγος ή vegan, ο σωστός προγραμματισμός της διατροφής σας είναι απαραίτητος εάν θέλετε να διαχειριστείτε το βάρος σας.

 

Μύθος 3: «Οι vegan δεν μπορούν να πάρουν αρκετή πρωτεΐνη»

 

Η πεποίθηση ότι οι βίγκαν δεν μπορούν να αποκτήσουν πρωτεΐνη από τη διατροφή με βάση τα φυτά είναι αναμφίβολα η πιο κοινή παρανόηση και έχει επανειλημμένα καταρριφθεί.

Υπάρχουν αμέτρητες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Παραδείγματα φυτικών πηγών πρωτεΐνης είναι οι φακές, τα φασόλια,τα μπιζέλια,οι ξηροί καρποί,τα μανιτάρια, τα προϊόντα σόγιας (όπως το τόφου), το μπρόκολο, το  κινόα,τα  ζυμαρικά  και η λίστα συνεχίζεται.

Ακόμα κι αν ασκείστε πολύ ή χτίζετε μυς, μπορείτε εύκολα να πετύχετε όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεστε από μια φυτική διατροφή. Στην πραγματικότητα, το διάσημο ντοκιμαντέρ του Netflix «The Game Changers» διερευνά τα πολλά οφέλη της διατροφής με βάση τα φυτά για τους αθλητές και αναδεικνύει τις ιστορίες επιτυχίας των vegan αθλητών.

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι πηγές πρωτεΐνης, ιδιαίτερα η πρωτεΐνη που λαμβάνεται από ζώα όπως οι αγελάδες και τα κοτόπουλα, προέρχονται στην πραγματικότητα από φυτά. Με λίγα λόγια, τα φυτά που τρώνε τα ζώα διασπώνται και μετατρέπονται σε πρωτεΐνη.

 

 

Μύθος 4: «Οι vegan δεν μπορούν να πάρουν αρκετά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες»

 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι μια vegan διατροφή δεν παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που χρειάζονται για να ζήσουν υγιεινά. Όπως έχουμε δει στην περίπτωση της πρωτεΐνης και του ασβεστίου, τα φυτικά τρόφιμα παρέχουν εύκολα όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Η μόνη εξαίρεση είναι η βιταμίνη Β12, την οποία θα συζητήσουμε σύντομα.

Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα θρεπτικών ουσιών και βιταμινών για τις οποίες κυκλοφορούν συχνά λανθασμένες αντιλήψεις.

 

Σίδηρος

Σύμφωνα με την Vegan Society, η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή ανεπάρκεια στον κόσμο. Αυτό μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το αν τρώτε κρέας ή όχι, καθώς συχνά παίζουν πολλοί παράγοντες. Για παράδειγμα, εάν τρώτε ή δεν τρώτε ορισμένα τρόφιμα που επηρεάζουν την απορρόφηση, καθώς και την έμμηνο ρύση.

Τα καλά νέα είναι ότι ο σίδηρος είναι άμεσα διαθέσιμος σε πολλά φυτά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν φακές, ρεβίθια, φασόλια, τόφου, κάσιους, λάχανο, κινόα, σπόρους κολοκύθας, αποξηραμένα βερίκοκα, σύκα και σταφίδες.

 

Β12

Οι πηγές βιταμίνης Β12 αμφισβητούνται συνήθως σε σχέση με τον βιγκανισμό, καθώς οι κύριες πηγές βιταμίνης Β12 (εκτός από τα συμπληρώματα) είναι τα ζώα και τα ζωικά προϊόντα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι βίγκαν μπορούν να επιτύχουν την πρόσληψη που χρειάζονται, αν και οι μόνες αξιόπιστες πηγές είναι τα συμπληρώματα ή τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, επομένως είναι σημαντικό για τους vegan να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα από αυτά.

 

Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται συνήθως η Β12 από τα παμφάγα είναι αρκετά παρεξηγημένος.

 

Η βιταμίνη Β12 παράγεται από ορισμένους μικροοργανισμούς. Δεν βρίσκεται φυσικά στα φυτά, αλλά τα ζώα το αποκτούν όταν βόσκουν, καθώς η ουσία από την οποία μπορούν να το συνθέσουν (κοβάλτιο) υπάρχει φυσικά στο έδαφος. Ωστόσο, στη σύγχρονη κτηνοτροφία, τα εκτρεφόμενα ζώα διατηρούνται ως επί το πλείστον σε εσωτερικούς χώρους. Ως εκ τούτου, τους χορηγούνται συμπληρώματα κοβαλτίου ή Β12. Αυτό σημαίνει ότι τα εκτρεφόμενα ζώα είναι ως επί το πλείστον μεσάζοντες για την πρόσληψη Β12 ενός ατόμου.

 

Για τους vegan, υπάρχουν ευτυχώς μερικοί τρόποι για να αποκτήσουν υγιεινά τη Β12, ο ευκολότερος από τους οποίους είναι η λήψη ενός κανονικού συμπληρώματος. Πολλά vegan τρόφιμα είναι επίσης εμπλουτισμένα με Β12 – όπως η  μαγιά, δημητριακά και φυτικά γάλατα . Αυτό συνήθως επισημαίνεται στην ετικέτα των τροφίμων.

Ιώδιο

Όπως και η βιταμίνη Β12, τα ζώα συνήθως λαμβάνουν ιώδιο μέσω του εδάφους όταν βόσκουν και συχνά βρίσκεται φυσικά στη θαλάσσια ζωή. Τα εκτρεφόμενα ζώα λαμβάνουν συνήθως συμπληρώματα για την πρόληψη της ανεπάρκειας, καθώς δεν θα μπορούν πάντα να το επιτύχουν μέσω της βοσκής.

 

Ενώ ορισμένα φυτά περιέχουν ελάχιστη ποσότητα, αυτό δεν θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη ιωδίου. Τα φύκια είναι μια εξαιρετική πηγή, αν και η ποσότητα μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ υψηλή, επομένως μια μέτρια πρόσληψη μπορεί να είναι κατάλληλη. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για τους vegans να επιτύχουν ιώδιο είναι να παίρνουν ένα τακτικό συμπλήρωμα.

 

Ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά

Τα ωμέγα 3 και 6 είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου και η κοινή παρανόηση σχετικά με αυτά είναι ότι μπορούν να επιτευχθούν μόνο από λιπαρά ψάρια. Υπάρχει στην πραγματικότητα μια σειρά από φυτικές πηγές ωμέγα λιπαρών, όπως διάφοροι σπόροι (συμπεριλαμβανομένης της κολοκύθας, του ηλίανθου, του λιναριού και της chia), τα καρύδια, τα φύκια και η σόγια σως.

Σημειώστε ότι τα φύκια είναι επίσης η κύρια πηγή για τα ψάρια, και επιπλέον ωμέγα συχνά συμπληρώνονται στη διατροφή των εκτρεφόμενων ψαριών.

 

 

 

Μύθος 5 : «Η vegan διατροφή είναι πολύ περιοριστική»

 

Όπως είδαμε σε αυτό το άρθρο, υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές τροφές που μπορούν ακόμα να τρώνε οι βίγκαν, πολλά από τα οποία είναι βασικά σε κάθε τύπο δίαιτας. Η κύρια πρόκληση για τους vegans είναι ότι η ζήτηση για ζωικά προϊόντα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι για τα vegan προϊόντα.

Ωστόσο, οι διαθέσιμες επιλογές αυξάνονται συνεχώς καθώς ο αριθμός των vegan συνεχίζει να αυξάνεται και υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες συνταγής. Υπάρχει μια υποκατάσταση ή εναλλακτική λύση για σχεδόν κάθε ζωικό προϊόν, από κρέατα μέχρι γάλα και σοκολάτες. Σήμερα, τα περισσότερα σούπερ μάρκετ διαθέτουν ειδικά τμήματα που βασίζονται σε φυτικές τροφές και τα περισσότερα εστιατόρια προσφέρουν τουλάχιστον μία ή δύο επιλογές για vegan, και αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο.

Πολλοί vegans αναφέρουν μάλιστα ότι έγιναν πιο δημιουργικοί με το μαγείρεμα και τρώνε μια μεγαλύτερη ποικιλία τροφών μόλις αλλάξουν τη διατροφή τους.

 

 

Μύθος 6: «Θα είστε πάντα πεινασμένοι και κουρασμένοι σε μια vegan διατροφή»

 

Αυτή η λανθασμένη αντίληψη συνήθως προκαλείται από τον μύθο ότι οι βίγκαν δεν μπορούν να προσλάβουν  όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για καλή υγεία και ότι η διατροφή τους είναι πολύ περιορισμένη. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, όπως και κάθε δίαιτα, μια βίγκαν μπορεί να είναι ανθυγιεινή και να σας αφήσει να νιώθετε ανικανοποίητοι και χαμηλά σε ενέργεια εάν δεν είναι σωστά προγραμματισμένη και ισορροπημένη.

Πολλοί βίγκαν για πρώτη φορά αναφέρουν ότι αισθάνονται πεινασμένοι και κουρασμένοι, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι κερδίζουν ενέργεια. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα το σώμα ενός ατόμου προσαρμόζεται στη νέα τροφή που χωνεύει και πόσο ισορροπημένη είναι η διατροφή του.

 

Μύθος 7: «Δεν μπορείς να είσαι vegan όταν είσαι έγκυος»

Η ανησυχία για τους μελλοντικούς βίγκαν γονείς και το αγέννητο παιδί τους είναι κοινή, αν και είναι επίσης μια λανθασμένη αντίληψη. Η εγκυμοσύνη είναι μια πρόκληση για τον οργανισμό ανεξάρτητα από τη δίαιτα που ακολουθείτε και συνήθως απαιτεί πρόσθετη προσοχή στα θρεπτικά συστατικά.

Το υπουργείο υγείας αναφέρει ότι «ισορροπημένη χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να προσφέρει αρκετά θρεπτικά συστατικά για εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης». Σας συμβουλεύουν να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στον σίδηρο και τη βιταμίνη Β12, τα οποία, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, μπορούν να επιτευχθούν με μια vegan διατροφή.

Εάν ανησυχείτε να ακολουθήσετε μια vegan διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να μεγαλώσετε το παιδί σας vegan, μπορείτε πάντα να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από τον γιατρό σας ή άλλον επαγγελματία υγείας, για να βεβαιωθείτε ότι είστε πλήρως προετοιμασμένοι.

 

Μύθος 8: "Vegan και φυτικής προέλευσης είναι το ίδιο πράγμα"

 

Οι όροι «βίγκαν» και «βασισμένο σε φυτά» χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά και, στο σύνολό τους, είναι σε μεγάλο βαθμό το ίδιο πράγμα. Αν κοιτάξουμε τα πιο λεπτά γράμματα, ωστόσο, θα μάθουμε ότι το vegan και το φυτικό μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά.

Όπως είδαμε νωρίτερα στο άρθρο, ο ορισμός της Vegan Society για τον vegan τρόπο ζωής  είναι «μια φιλοσοφία και τρόπος ζωής που επιδιώκει να αποκλείσει κάθε μορφή εκμετάλλευσης και σκληρότητας των ζώων για τροφή, ρούχα ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό». Αυτό δείχνει ότι το ο όρος «vegan» αναφέρεται στη χρήση των ζώων για οτιδήποτε, όχι μόνο για προϊόντα διατροφής.

Το «φυτικό» αναφέρεται γενικά πιο συγκεκριμένα μόνο σε προϊόντα διατροφής, αν και μπορεί επίσης να διαπιστωθεί στις ετικέτες ορισμένων προϊόντων ομορφιάς και ακόμη και προϊόντων καθαρισμού - αυτό συμβαίνει συχνά απλώς για λόγους μάρκετινγκ. Ο όρος «φυτική βάση» χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφέρεται σε ένα προϊόν διατροφής ή μια δίαιτα που αποτελείται αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό από τρόφιμα που προέρχονται από φυτά. Σημειώστε ότι αυτός ο ορισμός, σε αντίθεση με τον βιγκανισμό, δεν αποκλείει απαραίτητα τα ζωικά προϊόντα εντελώς.