Τι είναι ηλεκτρολύτες; Σπιτική συνταγή ηλεκτρολύτη!

Posted by Xaris Xristoforatos 12/06/2024 0 Σχόλια Fitness,

 

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;

 

Ηλεκτρολύτης είναι μια ουσία που μεταφέρει ηλεκτρισμό όταν διαλύεται στο νερό. Οι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το κάλιο, είναι απαραίτητοι για μια σειρά από λειτουργίες στο σώμα.

Όλοι χρειάζονται ηλεκτρολύτες για να επιβιώσουν. Πολλές αυτόματες διεργασίες στο σώμα βασίζονται σε ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν και οι ηλεκτρολύτες παρέχουν αυτό το φορτίο.

Οι ηλεκτρολύτες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και τα κύτταρα στους ιστούς, τα νεύρα και τους μύες. Η ισορροπία διαφορετικών ηλεκτρολυτών είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σώματος.

Ρυθμίζουν τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, ενυδατώνουν το σώμα, εξισορροπούν την οξύτητα και την πίεση του αίματος και βοηθούν στην αναδόμηση του κατεστραμμένου ιστού.

Οι μύες και οι νευρώνες μερικές φορές αναφέρονται ως «ηλεκτρικοί ιστοί» του σώματος. Βασίζονται στην κίνηση των ηλεκτρολυτών μέσω του υγρού μέσα, έξω ή μεταξύ των κυττάρων.

 

Οι ηλεκτρολύτες στο ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνουν:

 

νάτριο

κάλιο

ασβέστιο

διττανθρακικό

μαγνήσιο

χλωριούχο

φωσφορικό άλας

Για παράδειγμα, ένας μυς χρειάζεται ασβέστιο, νάτριο και κάλιο για να συσπαστεί. Όταν αυτές οι ουσίες γίνονται ανισορροπημένες, μπορεί να οδηγήσει είτε σε μυϊκή αδυναμία είτε σε υπερβολική σύσπαση.

 

Η καρδιά, οι μυς και τα νευρικά κύτταρα χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτες για να μεταφέρουν ηλεκτρικά ερεθίσματα σε άλλα κύτταρα.

 

 

Ανισορροπία Ηλεκτρολυτών και τι προκαλεί στο σώμα

 

Τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο αίμα μπορεί να γίνουν πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, οδηγώντας σε ανισορροπία. Τα επίπεδα ηλεκτρολυτών μπορεί να αλλάξουν σε σχέση με τα επίπεδα νερού στο σώμα, καθώς και με άλλους παράγοντες.

 

Σημαντικοί ηλεκτρολύτες, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου και του καλίου, χάνονται στον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η ταχεία απώλεια υγρών, όπως μετά από διάρροια ή έμετο, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών. Σε αυτούς τους τύπους καταστάσεων, η ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα πρέπει να αποκατασταθεί.

 

Τα νεφρά και αρκετές ορμόνες ρυθμίζουν τη συγκέντρωση κάθε ηλεκτρολύτη. Εάν το επίπεδο του ενός είναι πολύ υψηλό, τα νεφρά το φιλτράρουν από το σώμα και διαφορετικές ορμόνες ενεργούν για να αποκαταστήσουν την ισορροπία.

 

Μια ανισορροπία προκαλεί ένα πρόβλημα υγείας όταν η συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου ηλεκτρολύτη γίνεται υψηλότερη από αυτή που μπορεί να ρυθμίσει το σώμα. Τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη συνολική υγεία.

 

 

Συμπτώματα ανισορροπίας ηλεκτρολυτών

 

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το ποιος ηλεκτρολύτης είναι εκτός ισορροπίας και αν το επίπεδό του είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό.

Μια επιβλαβής συγκέντρωση μαγνησίου, νατρίου, καλίου ή ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 

ακανόνιστο καρδιακό παλμό

αδυναμία

συσπάσεις και μυϊκούς σπασμούς

αλλαγές στην αρτηριακή πίεση

υπερβολική κούραση

μούδιασμα

σύγχυση

διαταραχές των οστών

διαταραχές του νευρικού συστήματος

επιληπτικές κρίσεις

σπασμοί

 

 

Ηλεκτρολύτες και  ποτά

 

Τα αθλητικά ποτά μπορούν να παρέχουν υγρά, ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες (θεωρούνται επίσης ενέργεια). Σκεφτείτε εάν απαιτείται επιπλέον ενέργεια μέσω των υδατανθράκων ή εάν χρειάζονται μόνο ηλεκτρολύτες όταν επιλέγετε ένα αθλητικό ποτό. Ομοίως, αυτές οι σκέψεις είναι επίσης σημαντικές όταν επιλέγετε ένα συμπλήρωμα ενυδάτωσης.

 

Το αλάτι είναι ο μεγαλύτερος ηλεκτρολύτης που χάνουμε στον ιδρώτα μας, επομένως είναι σημαντικό για την επανυδάτωση. Εάν δεν ασκείστε τακτικά ή έχετε λόγους υγείας να ελέγχετε την πρόσληψη, μπορεί να θέλετε μια επιλογή χαμηλότερου νατρίου.

 

 

 

Πώς λειτουργεί ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών;

 

Ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών είναι ένα προϊόν που παρέχει μια συμπυκνωμένη δόση ηλεκτρολυτών σε βολική μορφή, όπως δισκία, σκόνες ή υγρά. Αυτά τα συμπληρώματα έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών σε άτομα που μπορεί να έχουν ανισορροπία ή αυξημένη ανάγκη για αυτά τα μέταλλα.

 

Όταν καταναλώνετε ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών, τα στοιχεία  που περιέχει, όπως νάτριο, κάλιο, χλώριο, ασβέστιο και μαγνήσιο, διαλύονται στα υγρά του πεπτικού σας συστήματος. Μόλις διαλυθούν, αυτοί οι ηλεκτρολύτες απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και διανέμονται σε όλο το σώμα στα κύτταρα που τους  χρειάζεται. Έτσι, οι ηλεκτρολύτες βοηθούν να «κρατάμε» τα υγρά και να μας ενυδατώνουν.

 

Ο πρωταρχικός σκοπός ενός συμπληρώματος ηλεκτρολυτών είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου οι απώλειες ηλεκτρολυτών είναι υψηλές. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας ή παρατεταμένων περιόδων εφίδρωσης, το σώμα μπορεί να χάσει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση αυτών των ιχνοστοιχείων και στην αποκατάσταση της ισορροπίας.

 

Τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα για άτομα που αντιμετωπίζουν ορισμένες παθήσεις υγείας που επηρεάζουν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών, όπως επίμονος έμετος, διάρροια ή άλλες ειδικές διαταραχές.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών μπορεί να είναι ωφέλιμα σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν πρέπει να θεωρούνται υποκατάστατα μιας καλά ισορροπημένης διατροφής. Τα ολόκληρα τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης, είναι εξαιρετικές φυσικές πηγές ηλεκτρολυτών και παρέχουν πρόσθετα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.

 

Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο ηλεκτρολύτη;

 

Όταν επιλέγετε ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη παράγοντες όπως οι συγκεκριμένοι ηλεκτρολύτες που περιλαμβάνονται, οι συγκεντρώσεις τους και τυχόν πρόσθετα συστατικά. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή διατροφολόγο πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο σχήμα συμπληρωμάτων, καθώς μπορεί να παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις περιστάσεις σας.

 

Να θυμάστε ότι η διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, αλλά είναι σημαντικό να αποφύγετε επίσης την υπερβολική πρόσληψη ηλεκτρολυτών. Η κατανάλωση ηλεκτρολυτών εντός της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης και σε συνδυασμό με μια καλά στρογγυλεμένη δίαιτα είναι συνήθως επαρκής για τα περισσότερα άτομα να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία ηλεκτρολυτών.

 

 

Συνταγή για σπιτικό ηλεκτρολύτη:

 

Συστατικά:

 

Πρέζα αλάτι (~300mg νατρίου)

220gr νερό καρύδας (~ 470 mg καλίου)

Προαιρετικά: συμπλήρωμα μαγνησίου 1/μερίδα

Προσθέτουμε  χυμού λεμονιού ή λάιμ

Προαιρετικά: 50-100 gr  χυμό πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.

 

Απολαμβάνουμε!