Γιατί νιώθεις εξαντλημένος ακόμα και όταν δεν προπονείσαι;

20/02/2018 0 Σχόλια Προπόνηση,

 

Αν ασχολείσαι με την φυσική σου κατάσταση και κάνεις έντονες προπονήσεις, καταλαβαίνεις καλύτερα από τον καθένα πως είναι το να νιώθεις εξάντληση.

Τι γίνεται όμως όταν νιώθεις εξαντλημένος κάθε μέρα, ακόμα και όταν δεν έχεις προπόνηση;

 

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις που μπορεί να οφείλεται αυτό και πως μπορείς να το προλάβεις έγκαιρα, πριν μετατραπεί σε ένα πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία σου.

 

1. Δεν ξεκουράζεσαι αρκετά και δεν κοιμάσαι καλά

 

 

Ζούμε σε μια καθημερινότητα με τόσο έντονους και αγχωτικούς ρυθμούς. Συνέχεια κάτι τρέχεις να προλάβεις και κάτι να κάνεις. Αν πιστεύεις πως μπορείς να συνεχίσεις να ζεις την κάθε σου μέρα σε τέτοια ένταση, ενώ καταφέρνεις να κοιμηθείς μόνο μερικές ώρες το βράδυ, τότε κάνεις μεγάλο λάθος.

 

Ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις στο σώμα σου, αλλά και στο μυαλό σου, είναι να μην του δίνεις την ξεκούραση που έχει ανάγκη, για να μπορεί να είναι λειτουργικό και ισορροπημένο. Η έλλειψη ύπνου θα σε κάνει να νιώσεις υπνηλία, δεν θα είσαι παραγωγικός μέσα στην μέρα και θα έχεις μια χαμένη σκέψη διαρκώς, που δεν θα σε αφήνει να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου.

 

Ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρεις να ξεκουράζεσαι και να έχεις ένα καλό και ποιοτικό ύπνο, είναι να ορίσεις μια ώρα που θες να ξαπλώσεις και να την τηρείς απαράβατα.

 

Μην το σκεφτείς σαν μια υποχρέωση, λες και είσαι μικρό παιδί και πρέπει να πας στο κρεβάτι σου την ώρα που θα σου πούν.

 

Προγραμματίζοντας τον ύπνο σου, θα έχεις μια υγιή καθημερινή ρουτίνα. Φρόντισε να εξασφαλίσεις 7-8 ώρες ύπνου το βράδυ και το κυριότερο, κλείσε το κινητό σου, για να μην καταλήξεις να κάθεσαι όλη νύχτα και  σπαταλάς τον χρόνο σου χαζεύοντας. Ότι προκύψει, μπορείς να το δεις όταν ξυπνήσεις το πρωί.

 

 

2. Κάνεις υπερπροσπάθεια στις προπονήσεις σου

 

 

Όλοι πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο και να ζοριζόμαστε και λίγο, αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να εξαντλείσαι κιόλας σε καθημερινή βάση.

Με τις έντονες και σκληρές προπονήσεις, δεν αφήνεις στο σώμα σου, το περιθώριο που χρειάζεται, για να ξεκουραστεί και να αναρρώσει. Το ίδιο ισχύει και για τους μύες σου.

 

Η υπερβολική ένταση στις προπονήσεις προκαλεί στρες στο σώμα και αντιδρά, προσπαθώντας να προστατευτεί από μια ενδεχόμενη βλάβη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αίσθημα της κόπωσης και την εξάντληση, που μπορεί να νιώθεις.


Για να αποφύγεις την υπερπροσπάθεια στις προπονήσεις, φρόντισε να ξεκουράζεσαι αρκετά στα ενδιάμεσα διαστήματα.

 

Και κάτι πολύ σημαντικό, μάθε να ακούς το σώμα σου.

 

Αν ασχολείσαι σοβαρά με την φυσική σου κατάσταση, μάλλον θεωρείς πως δεν πρέπει να χάσεις ούτε μια μέρα προπόνησης, αλλιώς όλα θα πάνε χαμένα. Αυτό όμως δεν έχει καμία βάση και το γνωρίζεις κι εσύ. Προφανώς και θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα αν σου γίνει συνήθεια, αλλά είναι απόλυτα υγιές και φυσιολογικό να απέχεις ανά διαστήματα για λίγο.

 

Αυτό ακριβώς μπορεί να χρειάζεται και το ίδιο σου το σώμα, προκειμένου να μπορέσει να γίνει σωστά η διαδικασία της αποκατάστασης. Με αυτό τον τρόπο, θα επιστρέψεις στις προπονήσεις σου και θα είσαι έτοιμος για μεγαλύτερες προκλήσεις.


Πιο δυνατός. Πιο αποδοτικός. Πιο ξεκούραστος.

 

 

3. Δεν παίρνεις αρκετές θερμίδες από την διατροφή σου

 

 

Αν η διατροφή σου δεν είναι σωστή και ισορροπημένη, από την στιγμή που πιέζεις το σώμα σου στα όριά του, μπορεί να καταλήξεις με παρόμοια συμπτώματα με αυτά της υπερπροσπάθειας.  Αυτό σημαίνει πως το σώμα σου θα εξαντληθεί και εσύ θα νιώθεις όλη μέρα άτονος και κουρασμένος.

 

Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξεις, είναι οι υδατάνθρακες. Ο εγκέφαλος λατρεύει τους υδατάνθρακες και αν δεν παίρνεις αρκετή ποσότητα, μπορεί να έχεις μεταπτώσεις στην διάθεση και στην ενέργειά σου.

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αρχίσεις να καταναλώνεις οτιδήποτε βρίσκεις μπροστά σου, που περιέχει ζάχαρη, αλλά φρόντισε να συμπεριλαμβάνεις υδατάνθρακες στην διατροφή σου με μέτρο.

 

Τίποτα δεν είναι αποτελεσματικό αν υπάρχει απόλυτη στέρηση.

 

Παρότι μπορεί να προσέχεις την διατροφή σου, για να διατηρήσεις ή να χάσεις βάρος και λίπος, πρέπει να προσέξεις παράλληλα, να μην καταπονείς το σώμα σου και να μην του στερείς τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Είναι απαραίτητα για να λειτουργεί σωστά και για την δική σου συνολική υγεία.

 

Τώρα που έμαθες που μπορεί να οφείλεται η εξάντληση που νιώθεις, να θυμάσαι πως και το σώμα μας χρειάζεται τον χρόνο του.

 

Η φροντίδα και η αγάπη για το σώμα σου, θα σε κάνει καλύτερο.