Γλουταμίνη: Το αμινοξύ της υγείας και της μυϊκής ανάπτυξης

Posted by ActiveBody Team 26/06/2019 0 Σχόλια

 

Μελέτες έχουν δείξει πως τα συμπληρώματα γλουταμίνης μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την μυϊκή διάσπαση και να βελτιώσουν τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

 

Τι είναι όμως ακριβώς η γλουταμίνη;

 

Η γλουταμίνη είναι το πιο κοινό αμινοξύ που βρίσκεται στους μύες. Για την ακρίβεια, πάνω από το 61% των σκελετικών μυών, είναι γλουταμίνη. Η γλουταμίνη αποτελείται από 19% άζωτο, καθιστώντας την έτσι, τον πρωταρχικό μεταφορέα αζώτου στα μυϊκά κύτταρα.

Η γλουταμίνη είναι ένα πολύ σημαντικό αμινοξύ, το οποίο έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες στον οργανισμό. Πρώτον, αποτελεί ουσιαστικά ένα δομικό στοιχείο της πρωτεΐνης και δεύτερον, είναι κρίσιμης σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, η γλουταμίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στην εντερική υγεία.

 

Ποιο είναι το πρόβλημα με την γλουταμίνη;

 

Το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά αυτό το αμινοξύ, όταν μιλάμε για έναν υγιή και μη καταβεβλημένο οργανισμό. Σε περιπτώσεις όμως όπου υπάρχει ασθένεια, σοβαρός τραυματισμός ή κάποια κατάσταση που προκαλεί σημαντική απώλεια των μυών, η ανάγκη για γλουταμίνη αυξάνεται κατακόρυφα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα κάτι γνώριμο για εσένα. Κατά την διάρκεια μιας έντονης προπόνησης, τα επίπεδα γλουταμίνης μειώνονται σημαντικά στο σώμα σου, γεγονός που μειώνει την δύναμη, την αντοχή και την ανάρρωση.

Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 6 ημέρες για να επιστρέψουν τα επίπεδα γλουταμίνης στο φυσιολογικό. Οπότε βλέπεις και μόνος σου που εντοπίζεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, είναι πως η γλουταμίνη παίζει βασικό ρόλο στην σύνθεση των πρωτεϊνών.

Άρα, όσο το σώμα σου καθυστερεί να επαναφέρει τα επίπεδα γλουταμίνης, εσύ χάνεις μυϊκό όγκο, αφού:

  • Kαθυστερεί ο μεταβολισμός των μυών
  • Mειώνεται η δύναμη
  • Mειώνεται η αντοχή
  • Καθυστερεί η μυϊκή αποκατάσταση

 

Ποια είναι τα οφέλη της γλουταμίνης;

 

Εσύ παίρνεις συμπληρώματα γλουταμίνης; Αν όχι, τότε ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς, αφού διαβάσεις τα παρακάτω οφέλη. Η γλουταμίνη είναι το πιο σημαντικό συστατικό της μυϊκής πρωτεΐνης και βοηθά στην αποκατάσταση και στην ανάπτυξη των μυών.

Ας δούμε όμως τα επιπλέον οφέλη ενός συμπληρώματος γλουταμίνης στον οργανισμό:

  • Η γλουταμίνη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την σύνθεση των πρωτεϊνών, καθώς αποτρέπει τον καταβολισμό των μυών
  • Τα συμπληρώματα γλουταμίνης ενισχύουν τον οργανισμό σου, συμπληρώνοντας τα μειωμένα επίπεδα της, κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων
  • Η χρήση τους ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό είναι πολύ χρήσιμο σε όσους ασχολούνται με την φυσική τους κατάσταση, αφού οι εντατικές προπονήσεις, καταστρέφουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα γλουταμίνης
  • Η γλουταμίνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το έντερο

 

Χρειάζεσαι κάτι παραπάνω για να πειστείς;

 

Η γλουταμίνη είναι απαραίτητη, όχι μόνο σε όσους κάνουν εντατικές προπονήσεις, αλλά και για όλους όσους ασχολούνται με την φυσική τους κατάσταση. Ενισχύει την μυϊκή ανάπτυξη και παράλληλα διατηρεί την σωστή λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στο κατάστημά μας θα βρεις τα καλύτερα συμπληρώματα γλουταμίνης, για να αναπληρώσεις τις δυνάμεις σου και να είσαι έτοιμος για μεγαλύτερα μυϊκά κέρδη και πιο έντονες προπονήσεις.