Πρωτεϊνη ορού γάλακτος (Whey) εναντίον Καζεϊνης : Μάθε τα πάντα πριν επιλέξεις.

Posted by ActiveBody Team 28/01/2018 0 Σχόλια

 

Οι πιο δημοφιλείς μορφές πρωτεϊνης έρχονται αντιμέτωπες. Και οι 2 αποτελούν πρωτεΐνες γάλακτος, αλλά με τελείως διαφορετικούς ρυθμούς απορρόφησης.
Ποια είναι όμως η ιδανική για σένα;
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα οφέλη της καθεμίας, τις διαφορές τους και πως μπορούν να σε βοηθήσουν στις έντονες προπονήσεις, στο χτίσιμο των μυών και στη διαδικασία απώλειας λίπους.

 

 

Γύρος πρώτος - Διαφορές στην απορρόφηση

 

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι γνωστή ως η πρωτεΐνη γρήγορης απορρόφησης από τον οργανισμό και αυτό την κάνει ιδανική για να την πάρεις αμέσως μετά την προπόνηση, για να πετύχεις την μέγιστη σύνθεση πρωτεϊνης στους μύες.

 

Η καζεΐνη από την άλλη, είναι αργής απορρόφησης από τον οργανισμό και αυτό την κάνει ιδανική να λαμβάνεται τις ώρες που το σώμα δεν τρέφεται ( πχ κατά τη διάρκεια του ύπνου) για να απελευθερώνει σταδιακά τα απαραίτητα αμινοξέα στο αίμα.

 

Οι έρευνες φαίνεται να δείχνουν πως το πλεονέκτημα στη χρήση ίσως να βρίσκεται στον συνδυασμό των 2 πρωτεϊνών, αντί στην επιλογή μεταξύ τους. Η γρήγορη απορρόφηση της μιας και η σταδιακή απορρόφηση της άλλης, μπορούν να δημιουργήσουν μια ιδανική λύση, για να λαμβάνει και να συνθέτει το σώμα πρωτεϊνη, για πολλές ώρες μετά την χώνεψη.

 

 

Γύρος δεύτερος - Αξιολογώντας την πρόσληψη σε αμινοξέα

 

Παρά το γεγονός πως και οι 2 θεωρούνται πλήρεις (πλήρης πρωτεϊνη χαρακτηρίζεται αυτή που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα), η πρωτεϊνη ορού γάλακτος έχει μεγαλύτερο ποσοστό λευκίνης, η οποία αποτελεί ένα βασικό συστατικό στην σύνθεση πρωτεϊνης στους μύες και ανήκει στην κατηγορία των διακλαδισμένων αμινοξέων BCAA.


Αυτό δεν σημαίνει πως η καζεϊνη υστερεί σε ποσοστά λευκίνης, απλώς ότι θα χρειαστείς μεγαλύτερη ποσότητα ανά γραμμάριο, για να φτάσεις στα ίδια ποσοστά με αυτά που έχει η πρωτεϊνη ορού γάλακτος.

 

Η βιολογική αξία, δηλαδή η περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη ζωικής προέλευσης, του ορού γάλακτος παρατηρείται ως και διπλάσια σε σχέση με αυτή της καζεϊνης. Αυτό δεν σημαίνει πως οι πρωτεΐνες με χαμηλότερη βιολογική αξία δεν είναι χρήσιμες και δεν συμβάλλουν στο χτίσιμο των μυών. Απλώς η αξιολόγηση με βάση την βιολογική αξία, δίνει το προβάδισμα στην πρωτεϊνη ορού γάλακτος.

 

 

Γύρος τρίτος - Περιεχόμενο σε ασβέστιο

 

Το ασβέστιο είναι γνωστό για την τεράστια συμβολή στην υγεία των κοκκάλων μας και επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην διαδικασία απώλειας λίπους. Εδώ παρατηρούμε πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ποσοστά ασβεστίου βρίσκεται στην καζεϊνη, σε σχέση με τα ποσοστά ασβεστίου στην πρωτεϊνη ορού γάλακτος.

 

Συγκεκριμένα, η καζεϊνη περιέχει 3 φορές περισσότερα ποσοστά ασβεστίου. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που ενισχύεται η άποψη, πως ένας συνδυασμός των 2 πρωτεϊνών, μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.


 

Γύρος τέταρτος - Υφή και χρήση στα γεύματα

 

Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν τον εύκολο και διαδεδομένο τρόπο της σκόνης, όπου απλά προσθέτεις νερό και έχεις ένα έτοιμο ρόφημα. Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν την σκόνη στο φαγητό τους και φτιάχνουν πεντανόστιμα γεύματα.

 

Η υφή της καζεΐνης, σε σχέση με την πρωτεϊνη ορού γάλακτος είναι πιο ‘αφράτη’. Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος συνήθως έχουν διαφορετική υφή, ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν και τον τρόπο επεξεργασίας της καθεμίας.

 

Όσον αφορά την χρήση στα γεύματα, είναι καλύτερο να επιλέξεις την πρωτεϊνη ορού γάλακτος, καθώς η καζεϊνη δεν θα ψηθεί το ίδιο ομοιόμορφα. Πολλοί χρησιμοποιούν την καζεϊνη για να ετοιμάσουν κρύα γεύματα, όπως γιαούρτι, καθώς αναμιγνύεται καλύτερα από την πρωτεϊνη ορού γάλακτος και απορροφά περισσότερο νερό.

 

Τελικά τι πρέπει να επιλέξω;

 

Σίγουρα τόσο η πρωτεϊνη ορού γάλακτος, όσο και η καζεΐνη είναι αποτελεσματικές και ποιοτικές. Η απάντηση στο τι να επιλέξεις, βρίσκεται περισσότερο στις ανάγκες του καθένα. Η καλύτερη επιλογή πάντως, είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο πρωτεϊνών, καθώς αλληλοσυμπληρώνονται και έτσι σου προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα μαζί.

 

Με τον συνδυασμό τους, παίρνεις την ιδανική συγκέντρωση σε πολλά διαφορετικά συστατικά και με μεγαλύτερη διάρκεια απορρόφησης στους μύες. Αν τώρα δεν μπορείς να επιλέξεις μεταξύ της μιας, ή της άλλης, μπορείς να πάρεις ένα συμπλήρωμα που σου δίνει πολλά διαφορετικά είδη πρωτεϊνης μαζί και έτσι να είσαι καλυμμένος από παντού.

 

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε και να σε κατευθύνουμε να επιλέξεις το καταλληλότερο συμπλήρωμα για εσένα. Κάλεσε μας στο τηλέφωνο , στείλε μας μήνυμα στο facebook ή έλα στο κατάστημα μας για να γνωριστούμε από κοντά και να λύσουμε όλες σου τις απορίες