Πρωτεϊνη ορού γάλακτος (Whey) : Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις

28/01/2018 0 Σχόλια

 

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής στο εμπόριο. Και όχι άδικα, αφού ο ορός γάλακτος είναι το θεμέλιο στην λήψη πρωτεΐνης. Αυξάνει την πρωτεϊνοσύνθεση, το χτίσιμο ποιοτικής μυϊκής μάζας, καθώς και την αποκατάσταση μετά τις προπονήσεις.
 Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το τι είναι, που σε βοηθάει και ποιος μπορεί να την πάρει.
 
 

Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

 

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια ‘πλήρηςπρωτεΐνη. Με τον όρο πλήρης, εννοούμε πως περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που έχει ανάγκη το σώμα, για να λειτουργεί σωστά και να μπορεί να επιδιορθώνει τα προβλήματα. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια πλούσια πηγή της αλυσίδας διακλαδισμένων αμινοξέων, Λευκίνης - Ισολευκίνης - Βαλίνης. Αυτά είναι γνωστά και ως τα BCAA αμινοξέα.

Αποτελεί μια υψηλής ποιότητας πηγή σε πρωτεΐνη και βρίσκεται φυσικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Ποια είναι τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος;

 

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey), είναι μια από τις καλύτερες πηγές καθαρής πρωτεΐνης και είναι ιδανική στη χρήση τόσο για άντρες, όσο και για γυναίκες, κάθε ηλικίας. Δεν τονώνει απλώς τον οργανισμό με τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται, αλλά βοηθάει στην επιδιόρθωση και στο χτίσιμο γερού μυϊκού ιστού.

Απορροφάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό και προσφέρει τεράστια οφέλη στην υγεία, όπως ισορροπία σωματικού βάρους, καρδιοαγγειακή υγεία και υγεία των κοκκάλων.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των πρωτεϊνών ορού γάλακτος isolate και concentrate;

 

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος isolate σε σκόνη, περιέχει 90% καθαρή πρωτεΐνη. Σαν πηγή πρωτεΐνης, περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση από αυτή της πρωτεΐνης ορού γάλακτος concentrate, η οποία περιέχει 80%.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος isolate υπερέχει επίσης, καθώς δεν περιέχει σχεδόν καθόλου ζάχαρη, λακτόζη και λίπη. Παρόλα αυτά, η isolate είναι πιο ακριβή σε σχέση με την concentrate.

 

Αν η πρωτεΐνη ορού γάλακτος concentrate είναι 80% πρωτεΐνη, τι είναι το άλλο 20% ;

 

Όλα τα είδη πρωτεΐνης περιέχουν στην σύστασή τους, νερό. Για την ακρίβεια το 5% όλου του συμπληρώματος είναι νερό. Άλλο ένα 3-5% είναι φυσικά συστατικά του γάλακτος. Το υπόλοιπο 10-12% που απομένει, είναι ένας συνδυασμός υδατανθράκων και λιπαρών.

 

Είναι η πρωτεΐνη σε μορφή σκόνης παστεριωμένη;

 

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη, φτιάχνεται από πλήρες παστεριωμένο γάλα, σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, ώστε να μην μετουσιωθεί από την θερμότητα.

Ο ορός γάλακτος μπορεί να μετουσιωθεί και αυτό σημαίνει πως εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, μπορεί να χαθούν οι βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στο γάλα και είναι πολύτιμες για τον οργανισμό και την σωστή απορρόφηση.

 

Πότε λήγει η πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

 

Όλα τα προϊόντα έχουν ετικέτα με την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης. Η χρήση του συμπληρώματος πρωτεΐνης μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία μπορεί να προκαλέσει στομαχική διαταραχή και ίσως πιο σοβαρές επιπλοκές.

Τα προϊόντα όμως  δεν έχουν κίνδυνο για ανάπτυξη μικροβίων, καθώς είναι σε μορφή σκόνης και τοποθετημένα μέσα σε ειδικά δοχεία, που δεν υπάρχει υγρασία.

 

Μπορούν αυτοί με δυσανεξία στην λακτόζη να πάρουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

 

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος isolate  έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, ώστε να μην περιέχει λακτόζη. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι όσοι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, μπορούν να την καταναλώσουν άφοβα και χωρίς παρενέργειες.

 
Σου προτείνουμε όμως να συμβουλευτείς πρώτα τον γιατρό σου, για να είσαι απόλυτα βέβαιος.

 

Γιατί η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει μια μικρή ποσότητα λεκιθίνης σόγιας;

 

Η μικρή ποσότητα λεκιθίνης σόγιας, υπάρχει στην πρωτεΐνη, ώστε να την κάνει πιο εύκολα να διαλύεται εντελώς σε όλα τα ροφήματα και τα τρόφιμα.

 

Χρειάζεσαι την πρωτεϊνη ορού γάλακτος αν σε ενδιαφέρει :

 

  • Η μέγιστη δύναμη
  • Η αύξηση της καθαρής μυικής μάζας
  • Η μεγιστοποίηση της απώλειας βάρους

Από όλα τα παραπάνω, μπορείς να καταλάβεις γιατί η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής και είναι ιδανικό για κάθε άντρα και γυναίκα, ακόμα και για αυτούς με δυσανεξία στη λακτόζη.

 

Είναι γρήγορης απορρόφησης από τον οργανισμό και ειδικά επεξεργασμένο, ώστε να περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης, από όλα τα υπόλοιπα.