Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Πως παρασκευάζεται η σκόνη πρωτεΐνης;
Τι είναι η σκόνη πρωτεΐνης
Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι κονιοποιημένες μορφές πρωτεΐνης που παρασκευάζονται από ζωικές τροφές όπως γάλα και αυγά ή φυτικές πηγές όπως σόγια, μπιζέλια, ρύζι και κάνναβη. Έρχονται σε διαφορετικές μορφές: σκόνες ολόκληρων πρωτεϊνών, συμπυκνώματα, απομονώσεις και υδρολύματα.
Αν και υπάρχουν φαινομενικά ατελείωτες επιλογές όταν πρόκειται να επιλέξετε μια σκόνη πρωτεΐνης, δεν είναι όλες ίδιες. Καθώς η βιομηχανία συμπληρωμάτων είναι σε μεγάλο βαθμό άναρχη, πολλές εταιρείες δεν είναι αυστηρές όσον αφορά τις διαδικασίες παραγωγής ή την ποιότητα του εδάφους, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων και άλλων ρύπων που βρίσκονται σε ορισμένες σκόνες πρωτεΐνης.
Πώς παρασκευάζεται η σκόνη πρωτεΐνης μπιζελιού;
Η πρωτεΐνη μπιζελιού είναι μια απίστευτα δημοφιλής επιλογή για σκόνες πρωτεΐνης. Ακούγοντας «μπιζέλια» μπορεί πρώτα να σας έρχονται στο μυαλό τα πράσινα μπαλάκια που σας τάιζε η μητέρα σας με το ζόρι, αλλά η σκόνη πρωτεΐνης μπιζελιού γίνεται στην πραγματικότητα με την εξαγωγή πρωτεΐνης από τα κίτρινα μπιζέλια. Η πρωτεΐνη μπιζελιού είναι κατάλληλη για οποιονδήποτε με πεπτικά προβλήματα και ευαισθησίες στο στομάχι και για όποιον ακολουθεί μια vegan ή χορτοφαγική δίαιτα.
Η διαδικασία εκχύλισης πρωτεΐνης περιλαμβάνει μια ξηρή φάση και μια υγρή φάση. Στην ξηρή φάση, τα μπιζέλια ξηραίνονται και στη συνέχεια αλέθονται σε λεπτή σκόνη, παρόμοια με τη σύσταση του αλευριού, που περιέχει πρωτεΐνη, άμυλο και φυτικές ίνες. Στην υγρή φάση, η σκόνη αναμιγνύεται με νερό για να διαχωριστεί η ίνα και το άμυλο.
Μπορείτε να πάρετε τόσο συμπύκνωμα πρωτεΐνης μπιζελιού όσο και απομονωμένη πρωτεΐνη μπιζελιού. Η πρόσθετη επεξεργασία που εμπλέκεται στη δημιουργία απομόνωσης πρωτεΐνης σημαίνει ότι το προϊόν απομόνωσης έχει υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης από το συμπύκνωμα πρωτεΐνης μπιζελιού, το οποίο έχει περισσότερο άμυλο και φυτικές ίνες. Ωστόσο, και οι δύο τύποι επεξεργασίας είναι αρκετά ελάχιστοι, που σημαίνει ότι η σκόνη μπορεί να διατηρήσει τις φυσικές βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά της - για παράδειγμα, τα μπιζέλια είναι φυσικά πλούσια σε βιταμίνη Α, σίδηρο, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού, έτσι η σκόνη πρωτεΐνης μπιζελιού σας θα συσκευάσει όλη αυτή την καλοσύνη σε ένα ρόφημα για εσάς!
Όχι μόνο η πρωτεΐνη μπιζελιού είναι απαλλαγμένη από όλα τα κύρια αλλεργιογόνα, αλλά περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, που σημαίνει ότι θεωρείται μια από τις πιο «πλήρης» φυτικές πρωτεΐνες.
Ρίξτε μια ματιά επίσης στο άρθρο μας:Πρωτεΐνη μπιζελιού ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος ποια να επιλέξω;
Πώς παρασκευάζεται η σκόνη πρωτεΐνης κάνναβης;
Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι μια παραλλαγή της κάνναβης sativa που χρησιμοποιείται για καλλυντικά, τρόφιμα και καύσιμα - σημειώστε τη λέξη «παραλλαγή», καθώς η πρωτεΐνη κάνναβης έχει λιγότερο από 0,2% THC, που σημαίνει ότι το πρωτεϊνικό σας ρόφημα δεν θα σας ανεβάσει! Η κάνναβη θεωρείται υπερτροφή από πολλούς ανθρώπους, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων και είναι πλούσια σε μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Τα συγκομιζόμενα φυτά καθαρίζονται και στεγνώνουν πρώτα προσεκτικά, μέσω κοσκινίσματος, ταξινόμησης και διαχωρισμού βάρους. Για παράδειγμα, οι σπόροι μπορούν να περάσουν από δύο κόσκινα διαφορετικού μεγέθους προτού σταλούν σε ένα ανεμιστήρα. Στη συνέχεια «ξεφλουδίζονται», δηλαδή αφαιρείται το εξωτερικό κέλυφος των σπόρων. Στη συνέχεια, οι παραγωγοί εξάγουν το λάδι κάνναβης, με αποτέλεσμα ένα υποπροϊόν γνωστό ως αλεύρι κάνναβης, το οποίο είναι η βάση για τη σκόνη κάνναβης σας. Η σκόνη στη συνέχεια αλέθεται πριν διαχωριστεί για να ληφθεί η λεπτή ουσία σκόνης.
Η κάνναβη περιέχει τις πρωτεΐνες αλβουμίνη και εδεστίνη, τις οποίες το σώμα μας μπορεί εύκολα να αφομοιώσει. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι το 91% έως 98% της πρωτεΐνης κάνναβης είναι εύπεπτη, αλλά η θερμική διαδικασία μπορεί να μειώσει την πεπτικότητα κατά 10%. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε ένα μείγμα μπιζελιού με κάνναβη ψυχρής έκθλιψης στις πρωτεϊνικές μας σκόνες, για να βοηθήσουμε στη διατήρηση της πεπτικότητας και για μέγιστη θρεπτική αξία.
Δείτε επίσης το άρθρο: Πρωτεΐνη κάνναβης: Είναι η καλύτερη φυτική πηγή πρωτεΐνης;
Πώς παράγεται η σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος;
Μπορεί να νομίζετε ότι δεν έχετε καταναλώσει ποτέ ορό γάλακτος, αλλά αν έχετε ποτέ ανοίξει και φάει από ένα κεσεδάκι γιαουρτιού που έχει ένα υποκίτρινο υγρό να επιπλέει από πάνω, σίγουρα το έχετε κάνει! Ο ορός γάλακτος ήταν παραδοσιακά ένα υποπροιόν από τη διαδικασία παραγωγής τυριού έως ότου οι επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να βρουν μια άλλη χρήση του.
Η διαδικασία παρασκευής σκόνης πρωτεΐνης ορού γάλακτος ξεκινά με το αγελαδινό γάλα, το οποίο θερμαίνεται για να απομακρύνει τα βακτήρια. Αφού στραγγιστεί το τυρόπηγμα, το υπόλοιπο υγρό είναι ο ορός γάλακτος. Ένζυμα εισάγονται στο υγρό για να διαχωριστεί ο ορός γάλακτος και η καζεΐνη, και στη συνέχεια κάποια από τη λακτόζη και τα μέταλλα φιλτράρονται για να γίνουν συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Η διαδικασία γίνεται ένα βήμα παραπέρα και το υγρό φιλτράρεται περαιτέρω για να αφαιρεθούν οι υδατάνθρακες και τα λίπη για να γίνει απομόνωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος.
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει αρκετά έντονη και δυσάρεστη γεύση, έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, προστίθενται τεχνητά πρόσθετα και συνθετικά συντηρητικά για να καλύψουν τη γεύση. Ο υγρός ορός γάλακτος στη συνέχεια ξηραίνεται με ψεκασμό με ζεστό και κρύο αέρα για να γίνει σκόνη. Επειδή προέρχεται από γάλα, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πέψη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος, ειδικά της συμπυκνωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος, η οποία εξακολουθεί να περιέχει λακτόζη.
Πώς παρασκευάζεται η σκόνη πρωτεΐνης από ασπράδι αυγού;
Εάν είστε αλλεργικοί στο γάλα ή ευαίσθητοι στη λακτόζη, μπορεί να βρεθείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε σκόνη πρωτεΐνης από ασπράδι αυγού. Η διαδικασία παρασκευής του περιλαμβάνει το διαχωρισμό του ασπραδιού από τους κρόκους, την κονιορτοποίηση τους και στη συνέχεια την αφυδάτωση τους. Τα ασπράδια αυγών συνήθως υγροποιούνται για εύκολη αποθήκευση και μεταφέρονται σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας, όπου μπορούν να καθίσουν για μέρες πριν στεγνώσουν. Οι πρωτεΐνες του αυγού είναι συχνά είτε άγευστες είτε έχουν πικρές ή δυσάρεστες γεύσεις, γι' αυτό πολλοί κατασκευαστές προσθέτουν στη συνέχεια ένα φορτίο τεχνητών αρωμάτων, συντηρητικών, χρωστικών και άλλων πρόσθετων στη σκόνη για να την κάνουν πιο εύγευστη. Αυτές οι επιλογές είναι καλύτερο να αποφεύγονται, καθώς, αν και μπορεί να είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, τα τεχνητά πρόσθετα δεν είναι ιδανικά για να τα καταναλώνετε σε τακτική βάση.
Τα ασπράδια αυγών είναι επίσης χαμηλά σε απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες A, B2, B12, B5, D, φυλλικό οξύ και σελήνιο, πολλά από τα οποία μπορείτε να βρείτε σε άλλες πηγές πρωτεΐνης. Όπως το γάλα, το αυγό είναι ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα, έτσι και πάλι, μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι το σώμα τους δεν αντιδρά με τη σκόνη πρωτεΐνης από ασπράδι αυγού ή, χειρότερα, η κατανάλωση αυγού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναφυλαξία.