Πρωτεΐνη: 10 + 1 Fun Facts Που Θα Σε Εντυπωσιάσουν

06/11/2019 0 Σχόλια Fitness,

 

Αν ασχολείσαι με τη φυσική σου κατάσταση, τότε γνωρίζεις από πρώτο χέρι, πως η πρωτεΐνη παίζει αναπόσπαστο ρόλο στον οργανισμό μας. Από την απώλεια βάρους μέχρι την αύξηση της μυϊκής μάζας, η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή.

 

Υπάρχουν όμως και μερικά fun facts για την πρωτεΐνη, που μπορεί να μην ήξερες καν μέχρι τώρα. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποια είναι αυτά και είναι σίγουρο πως θα εντυπωσιαστείς ακόμα περισσότερο.

 

1.Είναι απαραίτητη για κάθε ζωντανό οργανισμό

Η πρωτεΐνη υπάρχει σε όλα τα τρισεκατομμύρια των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος. Χωρίς αυτή, κυριολεκτικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 18 – 20% του ανθρώπινου σώματος, αποτελείται από πρωτεΐνη.

 

2.Η αρχαιοελληνική της προέλευση

Η λέξη πρωτεΐνη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «πρώτειος» που σημαίνει πρωτογενής ή πρώτης τάξης. Η πρωτεΐνη σαν λέξη, χρησιμοποιείται από το 1883.

 

3.Δεν θα μπορούσες να αναπτυχθείς χωρίς αυτή

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για το ανθρώπινο σώμα και είναι υπεύθυνες για πολλές διαδικασίες όπως η ανάπτυξη, η επούλωση, η διαμόρφωση της κυτταρικής δομής, η μεταφορά του οξυγόνου, η προστασία από τις ασθένειες, η ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών, η όραση, η παροχή ενέργειας και πολλά άλλα.

 

4.Έχει σύντομη διάρκεια ζωής

Υπάρχουν περίπου 100.000 διαφορετικοί τύποι πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώμα. Η διάρκεια ζωής των περισσότερων από αυτών, υπολογίζεται σε 2 ημέρες ή λιγότερο.

 

5.Θα πρηζόμασταν χωρίς αυτή

Αν ο οργανισμός μας δεν είχε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται Αλβουμίνη (η οποία υπάρχει στη μεγαλύτερη αφθονία), ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα θα διογκωνόταν και θα πρηζόταν.

 

6.Μας κάνει να νιώθουμε κορεσμό

Η πρωτεΐνη βοηθάει ένα γεύμα να γίνει πιο κορεσμένο, το οποίο με τη σειρά του βοηθά τους ανθρώπους να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος.

 

7.Δεν χωνεύονται όλες οι πρωτεΐνες το ίδιο

Επειδή οι ζωικές πρωτεΐνες μοιάζουν περισσότερο με τις πρωτεΐνες που συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός, απορροφούνται πιο εύκολα και πιο γρήγορα, σε σχέση με τις φυτικές πρωτεΐνες. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός μας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ζωικές πρωτεΐνες ελαφρώς καλύτερα από τις φυτικές.

 

8.Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σιτάρι και άλλους κόκκους. Όταν οι άνθρωποι έχουν αλλεργία σε τρόφιμα όπως η γλουτένη, είναι επειδή η δομή της ίδιας της πρωτεΐνης πυροδοτεί αυτή την αντίδραση.

 

9.Τα μαλλιά μας είναι πρωτεΐνη

Η ανθρώπινη τρίχα αποτελείται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη, η οποία έχει ένα ελικοειδές σχήμα. Αυτή η πρωτεΐνη χαρακτηρίζεται από δεσμούς θείου, και όσο περισσότεροι είναι οι δεσμοί θείου, τόσο πιο σγουρά θα είναι και τα μαλλιά του ατόμου.

 

10.Η μικρότερη χώρα έχει τη μεγαλύτερη όρεξη για πρωτεΐνη

Μία από τις μικρότερες χώρες του κόσμου, το Λουξεμβούργο, κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρεατοφαγίας. Οι Λουξεμβουργιανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο, περίπου 300 κιλά κρέατος ετησίως, ανά άτομο.

 

11.Η πρωτεΐνη Pokémon

Υπάρχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Pikachurin, η οποία έχει πάρει το όνομά της από το Pokemon, Pikachu. Υπάρχει επίσης μια άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται Sonic Hedgehog, που χρωστάει την ονομασία της στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι του 1990.

 

Είδες πόσο εντυπωσιακή είναι τελικά η πρωτεΐνη;

 

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Active Body θα βρεις μια τεράστια ποικιλία πρωτεϊνών, χωρισμένες σε υποκατηγορίες, ανάλογα με τις δικές σου ξεχωριστές ανάγκες. Επίλεξε την κατηγορία που σε ενδιαφέρει και απόκτησε κορυφαία συμπληρώματα διατροφής, από τα δημοφιλέστερα brands της αγοράς.